Reise med forbrukslån

Reise med forbrukslån

Et forbrukslån kan være et godt valg for finansiering av ferien, dersom du mener å betale ned dette på kort tid. Dette kan komme spesielt godt med dersom du ønsker å bestille reisen like før feriepengene kommer på kontoen, eller du får igjen på skatten. Likevel er det flere vurderingsfaktorer som gjelder før du søker. Dette er hva du må tenke på når du skal reise med forbrukslån.

Hva er forbrukslån

Et forbrukslån er et lån uten sikkerhet. Det vil si at du ikke trenger å stille med egenkapital eller sikkerhet i personlige eiendeler som bolig eller bil. Du kan også bruke pengene på hva du selv ønsker. Denne typen lån utgjør derimot en høyere risiko for banken, som gjenspeiles i høyere renter. Forbrukslånets totale kostnader vil derfor være høyere enn ved andre typer lån.

Renter og gebyrer

Det er lånets renter som utgjør bankens garanti og utbytte ved lån uten sikkerhet. De høye rentene gjør at banken får sin betaling selv dersom du misligholder lånet. Gjennomsnittlig effektiv rente på forbrukslån ligger dermed mellom 10 og 25 %, avhengig av din kredittscore. I tillegg til renter må du betale et etableringsgebyr ved opprettelse av lånet. Noen banker krever også et termingebyr, som betales ved hvert månedlige avdrag.

Nedbetaling av forbrukslån

Alle lån uten sikkerhet har en maksimal nedbetalingstid på fem år. Utover dette står du fritt til å selv velge hvor lang tid du ønsker å bruke på tilbakebetalingen, og hvor mye du kan betale i måneden. Det er derimot viktig å være oppmerksom på at en lenger nedbetalingsperiode gir høyere totale kostnader. Dette skyldes at du slik vil betale renter over en lenger periode. Om du skal bruke forbrukslånet til reise, bør du derfor velge den korteste nedbetalingstiden din økonomi kan håndtere. Hvis ikke vil reisen fort bli mye dyrere enn planlagt.

Lønner det seg å bruke forbrukslån til reise?

Ved å låne penger har du muligheten til å slå til på gode reisetilbud når du kommer over dem. På denne måten kan du bestille reisen i god tid i forveien, uten behov for å bruke opp pengene på sparekontoen før avreise. Det er derimot svært viktig at du har god kontroll på økonomien før du søker om lån.

Planlegg reisen på forhånd

Du bør planlegge reisen og dens kostnader godt før du søker om lån. På denne måten unngår du å låne mer enn du trenger, og kan også redusere de totale kostnadene. Hvor lenge du skal reise og hvor mye billettene koster er de to første punktene du bør se på. Skal du reise alene, eller betale for hele familien? Utgifter til opphold og transport under reisen, mat og opplevelser må også med i regnestykket. Det kan være en fordel å undersøke priser i forkant for en bedre oversikt.

Alternativer til forbrukslån

Et forbrukslån kan være nyttig i mange situasjoner, men dette betyr ikke at det alltid er det beste alternativet. På grunn av de høye rentene blir lånet ofte svært dyrt, og ferietilbudet ble plutselig ikke så billig som du tenkte.

Sparekonto

Om du ønsker å reise på ferie vil det alltid lønne seg mest å spare egne midler på en sparekonto. Til tross for at dette kanskje tar litt tid, vil du til gjengjeld ikke betale noe ekstra for reisen. De eneste tilleggskostnadene vil dermed være valutakurser og eventuelle gebyrer ved uttak av penger i utandet.

Når du tar opp lån, vil du uansett måtte betale månedlige avdrag på dette. Det lønner seg derfor heller å sette av disse pengene hver måned til ønskede formål. Etter hvert vil du ha et større beløp på kontoen som du kan bruke på drømmereisen med god samvittighet, og helt rentefritt.

Kredittkort

Å bruke kredittkort til og på reise kan også være et godt alternativ til forbrukslånet. Mange kredittkortavtaler tilbyr en rekke fordeler, som forsikringer og rabatter. De fleste har også en rentefri periode, som lar deg låne penger helt kostnadsfritt innenfor en bestemt periode.

Dersom du dekker minst 50 % av reisens transportkostnader, som fly eller leiebil, har du som oftest inkludert reise- og avbestillingsforsikring. Les vilkårene for ditt kort for å se hva og hvor mange personer forsikringen dekker. Ved å bruke slike kort på reise er du også forsikret mot svindel. Da er det ikke dine egne midler som går tapt ved frastjålet eller mistet kort.

Hvem kan søke om forbrukslån

Det er både raskt og enkelt å søke om lån på nett. Alle banker stiller ulike krav til søkere, men noen punkter er lovpålagte:

  • Søkere må være over 18 år
  • Du må ha en fast årlig inntekt på minst 120 000 kroner
  • Alle søkere må ha norsk personnummer og bostedsadresse
  • Betalingsanmerkninger gir automatisk avslag på søknaden

Sammenlign tilbud

Det finnes mange tilbydere av forbrukslån på nett som ofte kan gjøre valget vanskelig. Derfor lønner det seg å sammenligne ulike lånetilbud ved å søke i flere banker. Slik kan du lettere finne det billigste lånet for deg og din reise.